Evangélikus erődtemplom

A település központjában
Rövid leírás:
Dipse község a Mezőség ÉK-i részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Dipse (Nagy, Tekei, Kerlési, Galaci) patak mellett fekszik. A falu mai szász evangélikus erődtemploma a XV. századból való gótikus egyház, mely a hajó nyugati homlokzatához csatlakozó toronnyal épült. A helységet 1332-ben Gyésa meg Gupsa néven írják az okiratok. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Tychmen a pápai tizedjegyzék szerint 7 lotó ezüstöt fizet, 1333-ban 1 és fél fertó ezüstöt, 1334-ben 20 garast. 1344-ig András a plébános, akit VI. Kelemen pápa rendeletére Szászvárosra helyeznek át plébánosnak. 1369-ben János a plébános. 1523-ban Czekel Gáspár plébános a Királyi Káptalan dékánja.

1751-ben a templom leég. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején lutheránus lesz. A XVIII. században is lutheránus anyaegyház és a század elején is az. Napjainkban görögkeletiek használják a templomot.

Az 1482–1500 között épült és átalakított középkori temploma ma is áll (megjegyzendő: a temető mellett egy korábbi templom is állott valaha). A templomban őrzött középkori aranyozott kelyhen a kupakosár virágdíszei reneszánsz koriak, de a kehely maga átmeneti stílus képviselője.

Okleveles adat szerint a templomot 1554-ben várfal vette körül. Védőfalának visszabontott maradványai ma is megfigyelhetők.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 617-618.