Evangelikus (ma ortodox) templom

Szászszentgyörgy 150.
Egyéb adat:
A Besztercétől 32 kilométerre, délnyugatra fekvő falu gazdag középkori múlttal rendelkezik. A települést szász telepesek alapították. A 14. század elején már állt a vártemploma, amelyet a gótika idején építettek át.
Rövid leírás:
Az 1333-as pápai tizedjegyzékben is szereplő település plébánosát 1306-ban említik először a forrásokban. Első temploma még a 13-14. század folyamán épülhetett, mint vártemplom. A ma is látható templom a korábbi átépítésével 1528 körül épült. Keletelt, egyhajós templom hajója a nyolcszög három oldalával záródó apszisban folytatódik.
Kívülről háromlépcsős, vízvetős támpillérek tagolják a falakat. A hajóban látható halhólyagos, mérműves ablakai a gótikát idézik a támpillérekkel együtt.
Érdekessége, hogy tornya ma is külön áll, amelyet középkori stílusát kevésbé őrizte meg a későbbi átépítések során.
A település lakói a 16. század folyamán lutheránus hitre térnek át a templommal együtt. Már az új vallás liturgikus rendjéhez épült 1677-ben előcsarnoka. A szászok második világháború végi kitelepedése után az ortodox egyház tulajdonába került.