Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 14,986'
Hosszúság (lon):
E 19° 29,411'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a Madách-kúriától közvetlenül NY-ra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falut a nevét a világhírig emelő Madách család a 15. század óta birtokolta. A település központi épülete a Madáchok reneszánsz alapokon álló, barokk kúriája, amelyben – az amúgy itt született, ugyanitt elhalt és a parkban nyugvó – Madách Imre megalkotta a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb művét, Az ember tragédiáját. A kastélyban a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Madách-emlékkiállítást működtet. (Jelenleg az épület felújítás alatt áll. Nyitás vsz.: 2013-ban)
A kastély és az azt körülvevő park műemlék együtteséhez tartozik a főépület NY-i homlokzata előtt álló, 1652-ben emelt evangélikus templom. Az egyhajós, keletelt épület eredetileg késő reneszánsz stílusban épült fel, de a későbbi átalakítások ezt szinte teljesen eltüntették. A települést sújtó tűzvész 1758-ban az evangélikus templomot is megrongálta, mely károkat csak 1819-ben sikerült maradéktalanul felszámolni. Ekkor kapta a ma domináns, klasszicista jelleget az épület. A nyugati homlokzat előtt álló, hagymakupolás torony 1923-ban készült. A templomban a Madách család címere is látható.
A mai szlovák-magyar nyelvhatár közelében álló falu lakossága, így az evangélikus gyülekezet is szinte kizárólag szlovák.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-08-12 00:41:28
 
 

Állapotjelentések

2018.04.11 13:50 piroska állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,986' E 19° 29,411' - egyéb

Jó állapotú templom, kopott festés az északi oldalon.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.