Fogadó

A kép forrása: Jerry Chanas / Panoramio
Közlekedési létesítmény
Külterületen, a faluból északra tartó országút mellett.
Rövid leírás:
A Kis- és Nagyvészverés községekből 1958-ban egyesített, álmos gömöri falucska fontos kereskedelmi út mentén fekszik. Rozsnyó, Dél-Gömör, illetve az Alföld és az ország belseje felől itt vezet északra, a Szepesség, valamint Lengyelország felé az egyik, a középkor óta használatos útvonal. A Vészveréstől Igló felé vezető hágót (Súlova-nyerget) fontos tulajdonsága különbözteti meg: a tél során is használható. Így ez az út a híres gömöri szekeresek számára is fontos volt.

Közvetlenül az út mellett, a falun kívül, valószínűleg a 18. század második felében épült fel a mai fogadó magja. Itt a messze földről érkező fuvarosok megpihenhettek, szekerükkel az udvarra beállhattak, lovaikat elláthatták.

Az épületet az 1870-es években a betléri Andrássyak megvásárolták és saját erdőhivatalukat rendezték be benne.

Az \"U\" alakú, egy emeletes, ill. földszintes, nyereg tetős, cseréppel fedett épület kis belső udvarába - az épület funkciójára egyértelműen utaló - nagy, boltíves kapun lehet behajtani.

Harangtorony (1.492 km)
Római vízesés (2.830 km)