Szent József plébániatemplom

A kép forrása: retep.sk
A falu központjában (Dobšinská és Súlovská utcák sarkán). .
Rövid leírás:
Árpád-kori eredetű falu, melyről a fennmaradt írott források először a 13. században tesznek említést. A faluban már a középkor során jelentős szlovák lakosság élt, ma is ők alkotják népességének zömét.

A falu mai plébániatemploma a 18. század utolsó harmadának jellegzetes gömöri templomépítészeti jegyeit mutatja. A későbarokk és a klasszicista stílus átmeneti korszakát képviselő, egyhajós, közel nyugat-keleti tengelyű, nyeregtetős épület 1802-ben épült. Téglalap alaprajzú hajója nyugaton félköríves szentélyben zárul. Keleti homlokzata előtt áll a barokkizáló sisakkal koronázott harangtorony.

Klasszicista főoltára szintén az építés évében, 1802-ben készült. Szószéke a 19. század első feléből származik. Hangvetőjén népi jellegű plasztika ábrázolja a Jó Pásztort. A templom kiemelkedő értéke a tornyában található, 15. századi gótikus bronzharang.

Forrás: retep.sk

Harangtorony (0.688 km)