Megújulásunk támogatója:  

Gaál-kúria
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,560'
Hosszúság (lon):
E 25° 59,218'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-M-B-13201
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Dálnok 88-90. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Egy lejtő széles teraszán, festői környezetben, a település völgy felőli részében áll Dálnok egyik ékessége, az 1844-ben épített Gaál-kúria. A kétszintes, téglatest formájú épület szabályos tömegét cseréppel héjalt sátortető fedi. A kiegyensúlyozott kompozíció teljes szimmetriára épül.

A főhomlokzatot az enyhe rizalitszerűen kialakított, négyzetes oszlopokon nyugvó kosáríves tornác és feljárat lépcsősora, valamint a két szélső mezőt áttörő egy-egy ablak tagolja. Az egyenes záródású ablakok egyszerű, felül félköríves keretezésűek. A szemöldök vonalában körbefutó finoman profilozott párkány, az épület sarkainak kváderfalazást utánzó vakolatdísze és az eresz enyhén kiugró, vakolt téglapárkánya tagolják a homlokzatot. A kúria alaprajzi elrendezését a középtengelyre felfűzött beugró tornác, ebédlőt és konyhát közrefogó egyenként 3-3 helységből álló épületszárnyak határozzák meg. Figyelmet érdemel a kúria néhány helyiségében megmaradt nagyméretű kőlapokból kialakított padlóburkolat, valamint a korabeli nyílászárók.

A kúria közvetlen közelében az 1890-es években újabb lakóházat építettek Gaál Máriának, mert a kúria dr. Borbáh Géza családjára szállt, kinek felesége Gaál lány volt. A kúriáktól fennebb, a domboldal egy magasabb teraszán áll a családi kripta. Az 1949 márciusában kitelepített Borbáth-család leszármazottai visszakapták a kúriát és a hozzá tartozó birtok egy részét. Mivel a család önerőből nem tudta hasznosítani az értékes, műemlékvédelem alatt álló épületet, eladták a jelenlegi tulajdonosnak, a Közösségért Alapítványnak. A Közösségért Alapítvány, amely tehetséges gyermekek támogatásával valamint más, gyermekeket célzó pályázatok kiírásával foglalkozik, átvette az épületet és 2013-14 évben a modern kor igényei szerint, de a hagyományokat és a műemlékvédelem szempontjait szem előtt tartva felújíttatta azt. Az Alapítványnak erre legfontosabb támogatója, a MOL Romania adománya adott lehetőséget. Az épületben a jövőben alkotótáborok, közösségi rendezvények zajlanak majd.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-04-06 16:48:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Beczássy-kúria (0.502 km)
Damokos-kúria (5.147 km)
Koós kúria (5.585 km)