Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 56,089'
Hosszúság (lon):
E 26° 0,369'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Sepsiszentgyörgytől ÉK-re, a Bodoki-hegység lábánál, a Háromszéki-medence szélén 613 m magasan, az Albisi-patak mellett fekszik Kézdialbis (Albiş) község. A Brassó – Bereck-i országút bal oldalán fekvő kicsi falu felső végében emelkedik középkori eredetű, védőfallal kerített temploma.

A falu első okleveles említése „Albis” néven 1539-ből ismeretes. A templom feltehetően a 16. század első felében épült. A torony és a várfalak szintén ez idő tájt, vagy kevéssel a templom felépítése után készülhettek el.

A templom a hajóból és a vele azonos szélességű sokszögzáródású szentélyből áll, amely alig rövidebb a hajónál. Nyugati homlokzatán egyszerűen megmunkált, homokkőből faragott csúcsíves ajtókeret látható. A szentély két D-i ablakának keretei szintén gótikus részleteket mutatnak, bár lényegesen megcsonkított állapotban maradtak fönn. A hajó síkmennyezetes. Az egykori szentély D-i falán 18. századi ornamentális falfestés töredékei kerültek elő.

A templom épületétől külön, tőle D-re az egykori falak vonalába épült harangtornya, mely egyben a bejáratot is védte. Csupán földszinti része lehet középkori eredetű, de ez is jelentős átalakításon mehetett keresztül. A későbbi ráépítésekből származó felső emeletekre a torony bejáratától balra, az oldalfalba vágott keskeny lépcső vezet. A tornyot bádogból készült hagymasisak fedi.
A templomot ovális várfal veszi körül, amely 2,5-3 m magasságig még napjainkban is épen áll. A gondosan falazott, lapos kövekből rakott 140-150 cm vastag falon lőréseknek ma semmi nyoma nem látható. Feltehetően egykor magasabb volt, mint manapság. Ezt a változó magasságú és befejezettnek látszó falperem mellett az aránylag jelentős falvastagság is valószínűvé teszi. Ha pedig magasabb volt a jelenleginél, nehezen képzelhető el, hogy ne lett volna védőfolyosója, az aktív védelem céljából.

A templom és erődítménye meglehetősen rossz állapotban vár az egyre sürgetőbb felújításra.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-08-21 15:47:18
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Gaál-kúria (1.777 km)
Beczássy-kúria (2.173 km)
Damokos-kúria (3.621 km)
Bernáld-kúria (4.389 km)