Megújulásunk támogatója:  

Horváth-Tholdy kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 39,819'
Hosszúság (lon):
E 23° 0,054'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu főutcájának északi végében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A magyarbrettyei Horváth-Tholdy kastélyt a szakirodalomban szinte sehol sem lehet megtalálni, így az „Isten segedelmével udvaromat megépítettem...” monográfia szerzői, Bicsok Zoltán és Orbán Zsolt az örökös, Szente Béla szóbeli közlésére hivatkoztak.

Eszerint a négy sarokbástyás kastély első változata az 1600-as évekből származik, ezt azonban a román felkelők 1848-ban felgyújtották, az ezt követő újjáépítés során kapta a mai alakját. A középkori épülettömb 1852-ben került tető alá, a sarokszobák pedig azt követően készülhettek. Egy kőtáblából azt lehet kikövetkeztetni, hogy a munkálatok 1862-ig tartottak.

Az épület egyszintes, egyetlen tömör épületmagból áll, a sarkain négy nyolszögű bástyával. A kastély négy toronnyal is meg van erősítve. A délkeleti saroktorony kétszintes volt, ezt hatósági parancsra az államosítás után lebontották. A legendárium szerint Szente Béla 1907-ben vásárolta meg, mivel mezőgazdálkodni szeretett volna itt. 1949 után általános iskola működött benne, majd sérült gyermekek kisegítő iskolája. Szente Béla 1997-ben visszakapta a kastélyt, jelenleg igyekszik felújítani azt.

A leírás szövegének és képének forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-01 15:38:17
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.