Megújulásunk támogatója:  

Nopcsa kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 33,687'
Hosszúság (lon):
E 22° 55,658'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-A-B-03439
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északkeleti peremén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szacsalon sokáig a Naláczy-családnak volt nagy birtoka, de a hagyomány szerint a Naláczyak annyira eladósodtak a felszőszilvási Nopcsák felé, hogy az adósság fejében a hírhedt Nopcsa (III.) László (aki a Jókai Szegény gazdagok c. regényében megjelenő Fatia Negra alak mintaképe volt) az adósság fejében lefoglalta a birtokot.

A jószág igazgatását László kisebbik fia, (IV.) Elek vette át 1872-ben. Ő építette fel a kastélyt is, ideköltözött, és modern gazdálkodást hajtott itt végre, például elsőként hozott Hunyad megyébe cséplőgépet. Elek elsőszülött fia (V.) Ferenc hírhedt kalandor volt, nevéhez trónszerzési és repülőgép-eltérítési kísérlet is fűződik, külföldön azonban tudósként tartják számon, a paleontológia terén elért jelentős eredményei miatt. Ferenc, amellett hogy például felfedezte a Magyarosaurus dacus-t 1903-ban a bécsi Udvar titkos ügynöke lett, miközben az albán törzsek felfegyverzésén dolgozott, megírta Albánia néprajzát is négy kötetben. Az 1913-as trieszti Albán Konferencián önjelölt trónörökösként lépett fel, azonban sem a nagyhatalmak nem látták volna szívesen Nopcsát mint albán királyt, sem a Monarchia nem tartotta a tervet kivitelezhetőnek. 1916-ban befejezte albániai küldetését, de hírszerző tevékenységét Romániában folytatta, úgy, hogy nomád pásztornak álcázva kémhálózatot hozott létre. Felettese leplezte le, aki kettős ügynök volt.

A Tanácsköztársaság kikiáltásakor Nopcsa báró eltérített egy repülőgépet, és ezzel hagyta el az országot. 1920-ban a Román Földtani Intézet kérte fel munkatársnak, ezt azonban visszautasította, és inkább hazatért Szacsalra, ahol a lázongó parasztok majdnem agyonverték. Ekkor szerzett fejsebe sosem gyógyult be, és ekkor jelentkeztek idegproblémái is. 1925-1929 között Nopcsa Ferenc a budapesti földtani intézet igazgatója lett. 1933-ban súlyos depresszióba esett, és egy válságos pillanatban agyonlőtte az albán Bajazid Elmaz Dodát, aki ifjúkori barátja és titkára volt. A báró tette után öngyilkos lett, és mivel öccséről (V.) Elekről nincsenek információk, elképzelhető, hogy vele a család férfiágon kihalt. Húga, Ilona (1883-1963) 1908-ban Pallavicini Albert őrgróf felesége lett, és Olaszországba költözött. A leszármazottak nem igénylik vissza a kastélyt.

A historizáló szacsali kastély 1872 körül épült. A kétszintes, hosszúkás alaprajzú épület tervezőjét a középkori lovagvárak ihlették, erre utal a nyugati homlokzat csipkézett oromfala, a négyszög alaprajzú, lőréses pártázattal, szuroköntőkkel kialakított impozáns saroktorony és az észak felől három oldalával csatlakozó nyolcszögű tornyocska, továbbá a lőréses párkányú kapu, amelyektől regényessé válik az épületegyüttes. A főhomlokzatot egy igencsak masszív, bástyaszerű középrizalit uralja, amely támíveivel és pilléreivel, valamint lőréses koronázópárkányával, a nyugati homlokzathoz hasonlóan, történelmi időkre emlékeztet. A földszinti csúcsív alatt a kastély főbejáratához jutunk, míg az emeleti csúcsív a nagyerkélyről enged kitekintést a kastélyparkba. A rizalit fölötti meredek sátortető egyik sarkán még egy eredeti, sárkányos szélvitorla lengedez. A főhomlokzat ablakai egyenes záródásúak, az emeleti ablakok fölött Tudor stílusú, szögletes szemöldökpárkányok húzódnak. A nyugati homlokzat, és a nyolcszögű torony ablakai csúcsívesek.

Ma gazdátlanul, kifosztva áll, vakolata málladozik, ablakai ki vannak törve, bútorzata hiányzik.

A kastély a Hunyad Megyei tanács tulajdonában van, jelenleg használaton kívül, nemrég még kisegítőiskola működött benne.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-03-22 17:31:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pogány-kastély (3.350 km)
Hátszeg vára (4.605 km)
Malajesd vára (8.798 km)
Kolcvár (10.117 km)
Barlangvár (10.258 km)