Megújulásunk támogatója:  

Huszár-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 45,169'
Hosszúság (lon):
E 24° 41,524'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-M-A-15592
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 1
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kastély utca / str. Castelului 12. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az abafájai Huszár-kastély a XIX. század elején épült, késő-barokk, klasszicizáló stílusú épület. A homlokzat tengelyében a főbejárat elé emelt kocsiáthajtó és az emeleti nyitott erkély barokkos kidolgozásúak, az épület főhomlokzatán a háromszögű oromfal, amelyben eredetileg a család címere állt, és a homlokzatok kevés dísze már a klasszicizmusra vall.

A kastélyt a XIX. század utolsó évtizedeiben br. Huszár (III.) Károly alakítgatta, ekkor keletkeztek a romantikus részletek, köztük a lépcsőház historizáló ablaka, és a kastélyudvart díszítő eklektikus szökőkút. Az emeleti nagyterem remek asztalosmunkájú, festett kazettás mennyezete a kastély urának kézügyességét dicséri. Valószínűleg ugyanekkor, a század végén készülhetett az előcsarnokot díszítő, reprezentatív kandalló is. A kastélyban 32 szoba volt, az emeleten voltak a vendégszobák, a könyvtár, a nagy szalon, a kápolna és az ebédlő, a földszinten a családtagok és a nevelők szobái, valamint a komornyik családjának lakhelye. A kastély mellett található egy nagyon átépített, emeletes barokk melléképület és egy boltíves lóistálló, mindkettő Huszár Boér József építkezése lehet a XVIII. századból.

A kastély körüli, 30 holdas parkban három tó is volt, szigettel, hattyúkkal, grottával, egzotikus növényekkel, szökőkúttal és szobrokkal. A két világháború között virágházat is fenntartott a család. Az államosítás után a park értékes fáiból tűzifa lett, a kastélyban és a melléképületekben termelőszövetkezeti iroda, majd fogyatékos gyerekek iskolája működött. A család visszakapta a romossá vált épületet, és értékesíteni szeretné.

A leírás képének és szövegének forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-01 15:43:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zichy-kúria (7.488 km)
Templomrom (7.563 km)