Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 42,247'
Hosszúság (lon):
E 24° 37,749'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Voivodeni
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1332-ben Sancto Johanne néven említik először, ekkor már egyházas hely volt. Az egykori földvár területén Szent Iván tiszteletére épülhetett első temploma.
A mai református templom szentélye középkori. Építését – a 18. század végén lebontott hajójával együtt a – a 14. század első felére, közepére lehet datálni. A nyolcszög három oldalával záródó szentély címerpajzsos vállkövekről induló körtetagos bordázata, valamint a zárókő hasonlósága miatt a kerci ciszterci templom hatását lehet sejteni. A korai gótikára jellemző a diadalív nem túl magas ívemelése és részletei is. Az elbontott középkori sekrestye ajtajának részletei mellett a szétszedett egykori pasztofórium befalazott részleteit is megtalálták a legutóbbi felújítás során.
A 18. század végén tűzvész pusztított Vajdaszentiványon, aminek következtében a középkori hajó annyira megrongálódott, hogy le kellett bontani. Helyére későbarokk stílusjegyekkel mindkét oldalról bevilágított új hajót emeltek (1795.), melyet egy „barokkos” álboltozattal (lényegében síkfödémről van szó) három szakaszra osztottak. A meglepően nagyméretű és erős, falazott belső falpillérek sejtetik, hogy eredetileg valóban csehsüveg boltozatok építését tervezték, ami valamilyen okból elmaradt, módosult. A falpilléreket nagy kiülésű gazdagon tagolt párkány koronázza, a barokk stukkódíszítés a „boltozati” mezők keretezéseként és díszítésében is megjelenik. A barokk átépítés során készítettek kriptát a szentély alá, ahová a település „kegyurainak” összegyűjtött csontjait, illetve az ekkori templomépítés mecénását gróf Bethlen Katát temették el (1795).
A pilléreken és három kosárívű hevederre támaszkodó síkfödémű nyugati karzaton álló szép orgonát Karl Steiner építette 1855-ben. A nyugati torony is 1795-ben épült.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-11-26 20:37:01
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zichy-kúria (0.262 km)
Teleki-kastély (4.014 km)
Teleki-kripta (4.425 km)
Teleki-kastély (5.770 km)
Teleki-kastély (6.775 km)