Megújulásunk támogatója:  

Huszti várrom

Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 10,094'
Hosszúság (lon):
E 23° 18,087'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Huszt
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A város fölé magasodó, mintegy 150 m magas sziklán épült vár szabálytalan kelet-nyugati irányban elnyúló alaprajzú. A \"felső vár\" építését királyi határvárként 1090-ben Szent László kezdte, s III. Béla fejezte be 1191-ben, később többször átépítették, bővítették. Az erőd 160 m hosszúságával és 70 m szélességével igen nagy területű hegyi várnak számított.
A fokozatosan kiépülő alsó várat háromszögletű olaszbástyákkal erősítették meg. A felső várba vezető kaput egy 8 m mély szárazárok védte, amely fölött felvonóhíd biztosította a bejutást. A felvonóhidat mindkét oldalról bástya védte.
A huszti vár 1541után fokozatosan Erdélyi Fejedelemség kulcsfontosságú erődítményévé vált. A Rákóczi szabadságharc egyik központja volt, csak a szabadságharc bukása után jutott az osztrákok kezére. A császár utasítást adott lerombolására, de ekkor még elkerülte sorsát. Végül 1766-ban villám sújtotta. A tűz elérte a lőporraktárakat, s felrobbantván azokat óriási pusztítást és maradandó sérülést okozott a várban. Soha nem építették újjá.
Kölcsey emlékhely.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-03-25 11:30:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.