Kaboldi vízi vár

Kabold
Rövid leírás:
A vízi várat a 13–17. századok között több periódusban a Kéry és Esterházy családok építették. Jelentős középkori és reneszánsz részletekkel.
Marcius
2011-03-22 15:18:11

2014.02.02 17:50 janos.egresi állapot: 4 - koordináta: N 47° 35,890' E 16° 23,545' - egyéb

A várkastély felújítása még folyamatban, vannak már kész részek, külsőleg az északi várfal be van állványozva.
A várkastély előzetes bejelentkezéssel (vezetéssel) látogatható.

A már felújított részek szépek, igyekeznek az eredeti állapotot visszaállítani.

Történeti kiegészítés (legújabb kor), forrás: http://www.schloss-kobersdorf.at/hu/
1963-ban az elhanyagolás és a számtalan háború következtében a kastély olyan szánalmas állapotban volt, hogy lebontását tervezték, felparcellázást követően építési telkek kerültek volna a helyére.
Az utolsó pillanatban a Bolldorf-Reitstätter család megvásárolta a kastélyt és Martha Boll Village Reitstätter (Tirol első női építésze, nevéhez fűződik sok Burgenlandi építési projekt vezetése) belekezdett a kastély felújításába, hogy eredeti pompájában állítsák helyre. 2004-ben lánya Dr. Anna Schlanitz örökölte a kastélyt.

A felújítása azóta is tart.