Borosdi vár maradványai

Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu
A falutól több kilométerre északnyugatra, a hegyek között, erdőben
Rövid leírás:
Borosd községi területén (Weiberger Hotter) található az erdőben egy kisebb várhely, a népnyelv „ödes Schoss” néven ismeri. A legjobb megközelítés Lánzsértől (Landsee) illetve Borosdtól a „Weisser Kreutz”-ig, aztán meg 10 - 15 perc Ny felé egy jó erdei úton a Jung- és Hochwald között, egészen a várdombig. Nem messze innen egy templom romjai állnak.

A valamikori vár területe 22 x 45 méter. Egy sziklás gerincen fekszik, ami egy 8 méter széles árokkal van a kimagasodó tereptől elválasztva, a másik három oldalán árokkal és külső fallal van biztosítva, amelyek egymástól 10 méterre állnak. Szemben az átvágással egy mesterségesen kialakított 4 x 4 méteres toronydomb áll, ami a hosszan elnyúló várat majdnem teljesen fedezte. Előtte egy keskeny falszoros, balra a valamikori kapu. Ezt követi a gyengén lejtő első udvar, amit a második udvar követ úgy 3 méterrel megemelt teraszon. Lezárásként egy 22 méter átmérőjű körépítmeny szolgál.
Valószínűleg ez a maradéka a valamikori „castrum de leva”-nak, ami oklevelekben 1277-ben és 1282-ben került említésre az írott forrásokban. A várat még a középkorban feladták, későbbi sorsáról semmit sem tudunk.

A leírás forrása: varak.hu
örs