Megújulásunk támogatója:  

Kálnaborfői barlanglakások

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 12,894'
Hosszúság (lon):
E 18° 44,277'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi együttes
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A kálnaborfői faluközpontból NY felé tartó Sturda utcán és környékén találhatóak. A múzeum: Sturda utca 142.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A két, Árpád-kori eredetű, önálló falut, az északabbi Tegzesborfőt és a délebbi Kálnaborfőt közigazgatásilag 1952-ben egyesítették a mai településsé. A vulkánikus eredetű andezittufába vájt barlanglakások Kálnaborfőn (Dolné Brhlovce) a Sturda nevű kőfal oldalában találhatók. Eredetük a 16. századra nyúlik vissza, a hagyomány és egyes történészek szerint a török elől menekülő lakosság rejtekhelyei voltak, míg mások inkább egy ősi hagyományhoz való visszatérés emlékeiként értelmezik az objektumokat. Írott forrásban is korán felbukkannak a borfői barlanglakások: Bél Mátyás tesz említést róluk az 1740-es években („a falu szinte összes házát a sziklába vésték, mégpedig a tetőn és a házfalakon kívül ebből a sziklából formázzák ki a házakban található asztalokat és padokat is”).
A házakat csákánnyal, kapával vájták ki, belső falukat mésszel fehérítették. Többnyire egy lakószobából és ebből nyíló egy vagy két kisebb kamrából állnak. Esetenként istállót is vájtak még a ház mellé, sőt van, ahol egymás fölött két szint is található. Van, ahol kutat is vájtak a barlanglakás padlójába. A nagy szobában állt a tűzhely, melynek füstjét vagy az ajtó melletti nyíláson vezették ki, vagy a mennyezeten át.
Később a barlanglakások funkciója változott, ma garázsként, raktárként, borospinceként használják őket. A Sturda utca 142. szám alatti ház azonban megőrizte a 19. század végi – 20. század eleji lakáskultúrát, így ezt a barlanglakást érdemes felkeresnünk. Itt a lévai Barsi Múzeum (Tekovské múzeum) kis kiállítóhelyet is működtet.
Az épületegyüttes, amely 1983. óta a legmagasabb fokozatú védelem alatt áll (népi műemléki rezervátum) 1993-ban Europa Nostra-díjat kapott. Ma 24 barlanglakás és több népi ház áll itt védelem alatt.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-24 00:22:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhíd (8.347 km)
Kőhíd (9.987 km)
Lévai vár (10.091 km)
Ordódy-kereszt (12.008 km)