Forrás: Pe-Jo / wikimedia
Hontvarsány
Rövid leírás:
Az egykor Szent Annának szentelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású épület román kori falusi templomaink legrégebbről megmaradt emlékei közé tartozik, a hozzá formában legközelebb álló nagybörzsönyi Szent István-templommal együtt. Ez is, az is a XII. század második felében készült, s mindkettő magán viseli a közeli esztergomi királyi építőműhely korabeli stílusjegyeit. A varsányi egyház is gondosan faragott, szürke kváderkövekből épült, amelyeket nem éppen szabályos hálóba raktak, de az apszis párkányán körbefutó, míves vakárkád magára vonja a figyelmet: ehhez hasonló mintájú részletet az esztergomi várkápolnában, illetve az említett börzsönyi templomon látni.

Igencsak ódon hangulatot kölcsönöznek az épületnek a tölcsérablakok kőből falazott bélletei, valamint a déli bejárat faragott szemöldökköve. A sarkokat jókora, valószínűleg kései (barokk kori) rusztikus támpillérek erősítik. A templomtérben a nyugati oldalon kegyúri karzat épült, amelyre a falszöveten belül kialakított lépcsőn jutni föl. A homlokzat elé kilépő, eredeti torony elpusztult a török háborúk alatt, a mostani, barokk sisakú tornyot az 1800-as években emelték.

mikszi