Megújulásunk támogatója:  

Komáromy-kúria


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 26,162'
Hosszúság (lon):
E 22° 13,594'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-M-B-01180
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A belterület délnyugati részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A birtokot az 1600-as évek vége felé megszerezte Komáromy György, és ekkor kezdte el építeni a még ma is álló kastély-kúriát és az azt körülvevő épületegyüttest. A Komáromy-család a XIX. század második feléig lakta.

Az 1800-as évek második felében a birtokot és vele a kastélyt is megvásárolta Várady Szabó Lajos debreceni kereskedő, aki már évtizedekkel korábban beleszeretett a kastély és környékét övező táj szépségébe. (Szentmihályiné Szabó Mária – Az emberé a munka, az Istené az áldás c. család-regényében olvashatunk erről.) Várady Szabó Gyula, szüleitől nyerte el örökségként és élt benne családjával együtt az 1800-as évek végéig, amikor is eladta birtokával együtt a Jasztrabszky családnak. A Jasztrabszkyk nem birtokolták sokáig, néhány esztendő múlva eladták Lovass István katonatisztnek. Lovass egy családi tragédiát követően, hirtelen elvesztett felesége temetése után nem sokkal, eladta a Román Államnak 1938-ban birtokaival együtt és repatriált. A II. Világháború után a helyi TSZ és a napközi kapott helyet falai között. Az 1989-es fordulatot követően egyre gazdátlanabbá, illetve egyre gondozatlanabbá vált, mára csupán 2 szociálisan segített család élt falai között.

Az épület 52,40 m hosszú és 10,80 m széles. Falai égetett téglából készültek, közel egy méter vastagok. Az egyes szobákat (8 kisebb, nagyobb szoba, terem) agyagtéglából készült teknőboltozattal, a toronyszobát és a folyosót (tornácot) keresztboltozattal zárták le. A helyiségek padlóburkolata hajópadló. Az épületet hornyalt tetőcseréppel fedték le. A sérült és hiányzó cserepeket a volt TSZ pótolta. Két széles, égetett agyagtéglából készült főbejárata van. A cselédszárny a főépülettől keletre található, fala szintén tégla, részben alápincézett. Az épületet palalapokkal fedték. A régi uradalmi gazdasági épületek a kúria előtt levő gazdasági udvarban vannak. Ezek a dombba bevájt helyiségekből állnak. Falazatuk és boltozatuk téglából készült. A termek rendeltetése: istálló, kocsiszín és takarmánytároló. Az építmény tetején téglából készült oszlopok vannak, amelyekbe fagerendákból készült korlátot szereltek. Ezt az épületet, mivel részben a föld alatt van, kazamatának nevezik a helyiek.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro

Az épületet az utóbbi években felújították és az Ottományi Kiállítóház működik benne
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-11-11 18:11:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (3.762 km)
Lakóház (4.969 km)
Tájház (5.358 km)