Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 27,478'
Hosszúság (lon):
E 22° 10,331'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Értarcsa 251. szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Szatmárnémeti főútvonalon fekvő település első írásos említése 1163–73/1520-ból származik Thorsa néven, majd 1326-ban Tarcha, 1808-ban Er-Tartsaként jelenik meg. A Tarcsa helynév puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév a kopasz jelentésű tar melléknév -sa ~ -csa kicsinyítő képzős alakja. A megkülönböztető Ér- előtag az Érmellékre utal.
A falu templomát 1841–1847 között építették, klasszicista stílusban. A templom belső felszerelését Pichelmayer Ferenc székelyhídi asztalosmester és csapata készítette, 1869-ben a tornyot, 1890-ben a templomot javították, s akkor építették a portikuszt is. Az orgonát 1954-ben készítette Wegenstein, temesvári orgonaépítő. Ugyancsak 1954-ben javították a hajót és a tornyot is, 1958-ban újrabádogozták azt. Új tető 1961-ben került a templomra s lebontották a régi kazettás mennyezetet is.
Az egyhajós, nyugati homlokzati tornyos templom. Falait a lábazatból kiinduló fejezetes pilaszterek tagolják. Eresszel ellátott bejárata fölött félkör alakú világítóablak található félköríves szemöldökkel. A két-két oldalsó pilaszter közötti profilált könyöklőpárkányok befalazott ablakokra utalnak. A toronynak a koronázópárkány fölötti első emeletén ovális világítóablak látható. A második emelet minden oldalán egyenes záródású, szegmensívesen keretelt, köténnyel ellátott, könyöklőpárkányos, zsalugáteres ablakok vannak. Fölöttük félköríves, nagyméretű szemöldökök, amelyek a pilaszterek fejezeteire támaszkodnak. A tornyot karcsú, lanternás, sokoldalú csúcsban végződő toronysisak fedi. A hajó oldalain, a pilaszterek között, szegmensíves, keretelt ablakok láthatók, szépen profilált könyöklőpárkányokkal. Északi oldalához portikusz kapcsolódik. A hajó síkmennyezetes. Keleti végében áll az orgonakarzat, amelyet karcsú oszlopok tartanak. A nyugati karzat egy nagy boltíves térben helyezkedik el.
A templomban egy 1873-as síremlék és egy emléktábla található az adakozók neveivel.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 10:59:15
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (2.995 km)
Fráter-kúria (3.955 km)
Tájház (4.297 km)
Komáromy-kúria (4.758 km)