Kossuth-kúria

Kúria, udvarház
A fürdő bejáratánál
Rövid leírás:
A magyar határ közelében fekvő Csíz (Szlovákul: Číž) ma is álló nemesi kúriái mellett a falu a gyógyvizéről vált híressé.

A település első említése 1274-ből származik. A falu a 16. század közepéig a Csízy-család birtoka volt. A település jódos-brómos gyógyvizeket adó forrásaira egy helyi gazda bukkant rá 1860-ban. A forrásra épült gyógyfürdő kedvelt üdülőhellyé vált. Csíz ma is Szlovákia egyik legjelentősebb gyógyfürdője. Hírnevét sós ízű, jódos-brómos ásványi vizének köszönheti (jódtartalma 26 mg/l).

A falu ma is álló négy kúriája közül egyedül a fürdő igazgatóságának helyt adó Kossuth-kúria van rendezett állapotban. Az épület a 18. században jött létre egy korábbi kúria átépítésével. Jelenlegi későklasszicista stílusú formáját a 19. század második felében történő átalakításakor nyerte el. A téglalap alapú épület déli homlokzatán pilaszteres középrizalit látható. A kúria a gyógyfürdő tulajdonában van. A fürdőtelepülés korábbi hangulatát idézi néhány igényesen felújított favázas, tornácas egykori üdülőház.

Forrás: Műemlékek Nemzeti Gondoksága

Hanvay-kúria (0.400 km)