Megújulásunk támogatója:  

Református parókia


A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 20,346'
Hosszúság (lon):
E 20° 17,926'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi részén, a református templomnál lévő útkereszteződés keleti oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A környék egyik legszebb fekvésű, értékes épületegyüttessel bíró falu központjában áll a református lelkészlak, melyet Tompa Mihály szellemi kisugárzása tesz ezrek számára vonzóvá. Az épület magvát a régi lelkészlak képezi, amelynek építési ideje ismeretlen. A jelenlegi parókiát a Hanva-Lénártfalva-Csíz hármas-gyülekezet hajdani tagjai Tompa Mihálynak építették ilyenné amilyen.

A református templom közelében felépült, \"L\" alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, jó karban lévő épület talán a 18. század második felében épült fel, eleve parókia (lelkészlak) céljából. Négytengelyes utcai homlokzatának tengelyében, közepre helyezve kis fekete márvány táblácska tájékoztatja az erre járót az épület történetének legjelesebb időszakáról: \"Ebben a házban lakott Tompa Mihály lelkipásztor 1852-1868\". Az épületszárnyak udvari oldalát széles, oszlopos tornác övezi. A szegmens ívű oszlopközök gondosan rendezett, fenyővel, dísznövényekkel beültetett, sziklakerttel ékesített udvarra nyílnak. A fő és oldalhomlokzat keretezett ablaknyílásai fölött virágdísz található.

Tompa Mihály költő, református lelkész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1817-ben született a közeli Rimaszombatban, elszegényedett nemesi családban. Nehéz, félárva gyermekkor után, vasakarattal és mindvégig nagy szegénységben járta ki a pataki kollégiumot majd a teológiát is elvégezte, így lelkészi oklevelet szerzett. Lírai hangvételű versei az 1840-es évek elejétől kezdtek megjelenni, melyek hamarosan országos hírt és elismertséget hoztak Tompának. A vele azonos szinten emlegetett Arany Jánoshoz és Petőfi Sándorhoz személyes jó barátság is fűzte őt. 1847-től a gömöri Bején vállalt lelkipásztori állást. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban népfelkelőként vett részt, több csatát is megjárva. A bukás és az egyre súlyosbodó betegségei mély apátiába döntötték a költőt. 1849-től Kelemérben, végül 1852-től, immár erősen betegen, a jövedelmezőbb Hanván lelkészkedett. (Az ógyallai gyülekezeti levéltárban található egyik jegyzőkönyv szerint Tompa úgy az ógyallai, mint a hanvai meghívóinak azt válaszolta, hogy oda megy lelkészkedni, ahol szebb parókiát építenek... a szebbet Hanván találta.) A levert ország lelki gyámolítására írt versei (köztük a legismertebb: A gólyához) miatt feljelentették, ezért 1852-53-ban sok hetes haditörvényszéki zaklatást is el kellett szenvednie. 1858-ban az MTA levelező tagjai közé választotta. Súlyos betegsége miatt a lelkészi szolgálat alóli felmentését kérte. 1868-ban halt meg Hanván. Itt is temették el a parókiával szemben álló református templom közelében kialakított \"díszsírhelyen\".

A leíráshoz felhasználtuk többek közt Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete. (Madách-Posonium, 1996.) című művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-16 13:36:00
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Darvas-kúria (0.060 km)
Hanvay-kúria (0.597 km)
Bíró-kúria (2.249 km)
Dancs-kastély (2.700 km)
Kossuth-kúria (3.020 km)
Soldos-kastély (3.189 km)