Közúti híd

Híd
A város keleti részén, a Vág folyó fölött
Rövid leírás:
A különösen elegéns küllemű és tiszta szerkezeti rendszerű híd 1931-ben épült. Tervezője a korszak elismert csehszlovák hídtervező specialistája, dr. Josef Činčera volt, együttműködve Ivan Grebeník mérnökkel. A vasbetonból készült építmény pillérközei 2x29 m + 52m + 4 x 29 méteresek. A legnagyobb fesztávú szakasz fölött szintén vasbetonból épült, szegmentívek láthatóak, ezek viselik a szakasz súlyát.

A hidat építői az akkoriban 80, születésnapját ünneplő csehszlovák köztársasági elnöknek, Thomas G. Masaryknak ajánlották. A hídon két bronz emléktábla látható, amely őrzi az építés körülményeit. Mára a híd erősen elhasználódott, szűk is már a jelentős forgalom számára, gyakoriak rajta a balesetek.

A leírás adatainak és képének forrása: Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.