Megújulásunk támogatója:  

Szent Márton plébániatemplom
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 34,998'
Hosszúság (lon):
E 17° 50,988'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egykori Nyitra vármegyében, a Pöstyénhez közeli Banka községben áll a középkori eredetű, Szent Márton tiszteletére szentelt templom, amely az 1930-31-es jelentős átépítése nyomán ma már nem is hasonlít középkori épületre, bár eredeti részeit teljes terjedelemben megőrizték.

A 2016-ban lezajlott régészeti és építéstörténeti kutatás szerint a templom legidősebb része egy a 13. században, román stílusban felépült, kis méretű, keletelt tengelyű, egyhajós templom volt, félköríves, kissé patkószerű záródású szentéllyel. A 13-14. század fordulóján az eredeti szentélyt lebontották, helyére egy nagyobb, koragótikus stílusú, egyenes záródású szentély épült, északi oldalán sekrestyével. A templom szerepel az 1332-37-es ún. Pápai Tizedjegyzékben is.

A 16. század végén a templom evangélikus kézbe került, 1581-ben már biztosan evangélikus lelkész dolgozott itt. 1599-ben a templom leégett, de a hívek újból rendbehozták. 1647-ben újra a katolikusok vették használatba.

1695-1700 között jelentős felújításon esett át. Hajóját nyugat felé meghosszabbították, nyugati végébe tornyot emeltek és új boltozott szentély is készült. A 18. század elején, 1731 előtt a hajó is új boltozatot kapott.

A 20. század elejére az épület már szűknek bizonyult, így jelentősen kibővítették azt: déli homlokzatához egy új templomszárny készült. Ennek padlószintjehárom lépcsővel magasabb lett, mint a régié. A régi és új részek összekötése céljából a régi templom falát három boltív szélességben kibontották. Ekkor bontották le a gótikus sekrestyét is.

A hajó falazatának jelentős része máig román kori. A szentélyben a keletre néző ablak, ill. a szentségtartó fülke utal a középkori eredetre. A templom melletti támfalban /kerítésben befalazva további középkori faragott elemek, mint pl. sírkövek is jól látszanak.

A leírás szövegének és fotóinak forrása: www.apsida.sk

Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-12-09 01:43:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.