Megújulásunk támogatója:  

Kudu vára
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 10,687'
Hosszúság (lon):
E 24° 8,564'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti széle közelében a Nagy-Szamos és az országút között.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Ilosvai-hegység DK-i lábánál, a Kudui-patak mellett fekszik Várkudu község, melyet először 1392-ben említenek „Koldow” néven. A falu keleti széle és a közeli Nagy-Szamos közötti keskeny földsávon, a folyó felé meredeken leszakadó kiemelkedésen állnak Kudu-vár maradványai, sáncnyomai.

A vár területén a leletek tanúsága szerint már az újkőkorban laktak. Az első erődítmény a késő-bronzkorban keletkezett ezen a helyen. Az ásatások nyomán előkerült kevés cseréptöredék a kései Wittenbergi kultúra idejére keltezi e korai várat. Az Árpádok korában a magyarok szintén felismerték a hely stratégiai jelentőségét és a 11-12. században az ősi várat újra felhasználták. Az úgynevezett „vörös sánc” (melyet Ferenczi G. „égetett- vagy cserépfalú vár”-nak is nevez) maradványai, a helyszínen mindenütt fellelhető vörösre kiégett földnyomok megléte a magyar régészeti kutatások szerint a legkorábbi magyar várépítészet időszakához köthető (ld. pl. Kozárvár, Malomfalva, Locsmánd, Sopron–várfalkert, Darufalva stb.). Az erődítmény a Keleti-Kárpátok ívét Ny felől legtávolabb követő védelmi vonalhoz tartozott. A tatárjárás (1241/42) idején valószínűleg már nem volt használatban.

A K–Ny-i irányba elhúzódó vár két részből állt. A nagyobbik várterület mérete 250 x 100 méteres. E várrészt jelenleg is jól látható, részben elszántott árok veszi körbe. Ettől a platótól K-i irányban található a 60 x 80 m területű, ma sűrű bozóttal borított elővárrész. A kétrészes várat K–D–Ny-i irányban a Szamos övezi, melynek ártere fölé emelkedik a várdomb. A várnak a Szamos felé eső D-i oldala meredeken lejt, relatív magassága kb. 10 m. Ezen a bozóttal fedett oldalon mesterséges védmű nem található. A fő várrész É-i és Ny-i oldalán teljes hosszában mesterséges árok nyomai figyelhetők meg. Bár a kb. 250 m hosszú É-i oldal sáncait és árkát nagymértékben elszántották, az a platóhoz képest napjainkban is kb. 1 m mélységben jól megfigyelhető. A nagyobbik várrész K-i oldalát szántóként használják, míg a plató Ny-i oldalában legelőt és gyümölcsöst találunk.

Forrás és képek: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-05-14 19:05:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bethlen-kastély (2.712 km)
Torma-udvarház (3.931 km)
Betegh-kúria (6.646 km)
Mikes-kastély (7.498 km)