Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 10,774'
Hosszúság (lon):
E 24° 10,624'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-m-B-01618
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szabadság tér (Piaţa Libertăţii) 4. - a fő téren, az út északi oldalán, modern épületek között.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű településről és templomáról a fennmaradt írott források először a 14. század első harmadában emlékeznek meg. A település birtokosa a magyar és erdélyi történelemben jelentős szerepet játszó Bethlen család volt, az ún. Bethleni-ágnak ez volt ősi fészke. A templom sorsa is évszázadokig összefonódott kegyuraival és támogatóival, a Bethlenekkel.

A ma álló épület feltehetőleg a 15. század végén épült, keletelt tengellyel. Szerkezete egyszerű: nyugaton torony, téglalap alakú templomhajó, melyhez csúcsíves diadalívvel csatlakozik a valamivel keskenyebb, poligonális záródású, támpilléres szentély.

A templom a 16. században az unitáriusoké lett, majd 1615-20 környékén vették birtokba a ma is tulajdonos reformátusok. 1771-72-ben Bethlen Lajos megbízásából az épületet barokk stílusban felújították. Ekkor készült pl. a hajó boltozata, új padlója és a diadalívhez támaszkodó kő szószéke. A torony - a korábbi fa harangtorony lebontása után - 1847-1854. között készült, részben az akkor már romos szészármai középkori templom köveinek, faragványainak felhasználásával, kapujának e toronyba való áthelyezésével. Ugyancsak Szészármáról származik a templom mai déli főkapujának díszes gótikus kerete. A torony emeleti ablakai valószínűleg neogótikus alkotások.
A templom hajóját és szentélyét gótikus kőkeretes ablakok világítják meg, de több egyéb gót kőfaragvány (szentségfülke, ülőfülke) is megmaradt. A hajó belsejének falába építve, másodlagos helyzetben, a Bethlen család több tagjának kora-újkori sírköve látható.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-05-06 11:58:10
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bethlen-kastély (0.191 km)
Kudu vára (2.598 km)
Torma-udvarház (6.317 km)
Mikes-kastély (8.146 km)