Megújulásunk támogatója:  

Lónyai-várkastély


A képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 47,276'
Hosszúság (lon):
E 23° 8,008'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SM-II-A-A-05332
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Aranyosmeggyes, Fő u. 157A
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település nevét 1271-ben említik először Villa Megyes néven. A várhoz tartozó település sorsa az évszázadok során egy volt a hozzá tartozó vár sorsával. 1409-ben már mezővárosi rangja volt.
A ma már romos reneszánsz várkastély a falu központjában, egy nagyobb parkban található. Helyén már a 13. században állt egy Jákó várának nevezett, oklevelesen először 1278-ban említett erősség. A 15. század végén a Báthori családé, majd a Lónyaiak kezére jutott. Lónyai Zsigmond 1630 táján kezdte kialakítani az épület ma ismert alaprajzi-, és tömegstruktúráját. az így létrejött négyszög alaprajzú, kétemeletes, zárt udvaros reneszánsz kastély - sarkait óolasz típusú bástyák erősítették - bejárata fölött egy ötödik, nyolcszögű kaputorony áll. Az épületet egy még ma is megfigyelhető földsánc és árokrendszer övezi. A földsánc sarkait egy-egy négyszögű bástya erősíti. E sánc- és árokrendszer, az ágyúállásokként szolgáló bástyákkal együtt képezhették a kastély erődítését, amelyet az írott források külső várként emlegetnek.
Az alapvetően téglából épült kastély déli, „kaputornyos” szárnya három-, míg másik három szárnya kétszintes. Az egész épület alápincézett. Korabeli inventáriumok alapján Lónyai Zsigmond lakószobája a déli szárny első emeletén volt, mellette egy inasoknak való szobával és egy árnyékszékkel. Ide lokalizálható az öreg ebédlő palota, vagy másképp aranyas háznak nevezett terem, amely a kastély reprezentációs célokra szolgáló díszterme volt. Berendezését kárpitok, szőnyegek és festett képek gazdagították. A földszinten konyhák, mosókonyhák és raktárak helyezkedtek el. A kastélyt egy nyitott galériás - a forrásokban \\\\\\\"nyári háznak\\\\\\\" nevezett - szint koronázta. Hasonló kialakítású volt a „kaputorony” felső szintje is, melynek falkoronáját ma is megfigyelhető pártázat díszítette.
Az épületet a kolozsvári és nagybányai kőfaragóműhelyekből származó magas színvonalú kőfaragványok díszítik. A reneszánsz formavilágú bejárati kőkapu fölötti timpanonban a Lónyaiak címere látható. Az ablakkereteket ehhez hasonló timpanon koronázza, rozettás illetve indás-leveles díszítéssel.
1661-ben a török hiába ostromolta az erődítést, bevenni nem tudta. Kemény János feleségétől - I. Apafi Mihály fejedelemsége idején, 1670-ben - hűtlenség vétsége címen elkobozták a kastélyt, és még ugyanebben az évben részben lerombolták, használhatatlanná tették. Az épület a Rákóczi szabadságharc alatt tovább pusztult.
1732-ben a várhoz tartozó birtokot báró Wesselényi Ferenc örökölte, aki a várkastélyt saját ízlésének megfelelően megújította. E munkához szerencsére nagyrészt felhasználták a Lónyai periódus faragott köveit is.
A két világháború között állami tulajdonba kerül és pusztulni kezd. 1941-ben Lux Kálmán vezetésével jelentős és alapos helyreállítási munkák történnek meg, azonban 1944-ben az átmenetileg hadikórháznak használt kastély a hadi események következtében jelentősen sérül, illetve leég. Ettől kezdve az épület romos állapotban van, pusztulása úgy tűnik, megállíthatatlan.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-08-25 11:45:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vécsey-kastély (8.253 km)
Kávássy-ház (12.373 km)
Bay-kúria (12.607 km)
Szinér vára (13.645 km)
Perényi-kastély (16.490 km)