Megújulásunk támogatója:  

Szinér vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 45,665'
Hosszúság (lon):
E 23° 18,705'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északkeletre emelkedő Apa-hegy tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Alföld ÉK-i peremén, a Gutin- (Gutony-) hegységből Ny-ra kinyúló Rozsály vonulatának Ny-i és az Avas-hegység D-i részeinek találkozásánál, ezek lábánál, a Szinér (Magyar)- patak mellett fekszik Szinérváralja (Seini) község. A település feletti Apa-hegyen láthatók a középkori Szinér-vár csekély falmaradványai.

Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben előforduló, és a falura vonatkozó „Waral” ill. „Zynyrwarallya” elnevezés arra utal, hogy ekkor már állhatott valamiféle erősség a hegyen. A vár első okleveles említése 1490-ből való, mikor a Meggyesaljai család birtokaként említik "Castrum Zynyr" néven. A vár alá - Váralján kívül - további 28 falu tartozott. Szinér várát 1491-ben Báthori András szatmári főispán foglalta el, mely ezt követően a család birtokába került. 1563-ban János Zsigmond vezére, Balassa Menyhért ostrommal foglalta el, s katonáival alapjáig lerontatta a várat, melyet ezután már nem volt érdemes újra felépíteni.

A négyszög alakú vár kb. 40 x 40 m-es területen helyezkedik el. Területén a fákat és a bozótot a közelmúltban kiirtották, így helyszíne nagyszerűen áttekinthető. A várat kb. 10-15 m széles és ma is 4-5 m mély, igen látványos árok veszi körbe. A vár kőtörmelékkel borított területén sok helyen terepalakulatok utalnak az alattuk húzódó falazatra. DK-i sarokban egy kb. 10 x 15 m-es nagy falazott helyiség nemrég feltárt falmaradványai figyelhetők meg, mely romok belső magassága ma eléri a 3 métert.

A leírás forrása: www,varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-11-13 15:46:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bay-kúria (1.431 km)
Kávássy-ház (1.962 km)
Tájház (16.421 km)