Megújulásunk támogatója:  

Mária Mennybevétele plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 14,721'
Hosszúság (lon):
E 18° 31,982'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Tekovská u.
Egyéb adat:
Az egykori Bars vármegye 11. században legfontosabb települése Bars (ma Óbars) volt, a várispánság központja, amely a Garam folyó bal (keleti) partján fekszik. Nevét feltehetően első ispánjáról kapta. 1075-ből (a garamszentbenedeki alapítólevél) már castrum Bars néven ismerjük. Az ispánsági központ a kor szokásai szerint egy földvár védelmében helyezkedett el. Feltehetően a váron belül, vagy tőle nyugatra állt a település első temploma is, amelyet Szent Mártonnak szenteltek.
Rövid leírás:
Kutatások hiányában vitatott, hogy a ma álló templomot a 11. századi helyén emelték e, hiszen a legkorábbi jelenleg azonosítható építészeti korszaka a gótika. A 14. századi templom keletelt, egyhajós épület, a nyugati oldalán toronnyal, keleti felén a hajónál keskenyebb, egyenes záródású, támpillérekkel erősített szentéllyel. Ennek déli falán két mérműves ablakot találunk, amelyek alsó részét (a középső oszlopot) sajnos megsemmisítették, amikor később, az újkorban színes ablaküveget ügyeskedtek bele.
A település 17. század végi újkori betelepítésekor elhagyatva találták ezt a templomot is. Jelen formájában leginkább a 19. századi klasszicista átépítés stílusát őrzi. Az épületet feltehetően középkori eredetű kerítőfal veszi körül,

Kovács László és Görföl Jenő adatai felhasználásával.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-03-30 23:20:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.