Művelődési ház

Szerbia
A település központjábanm a fő utca északi oldalán (Szent István út / ul. Svetog Stevana) 5. szám
Rövid leírás:
Az egykori régi iskola és az akkori csendőrlaktanya között elhelyezett, máig fontos középületének számító házat eredetileg iskolának szánták e máig magyar többségű faluban. A szimmetrikus, kiegyensúlyozott tömegakítású, visszafogottan díszített, földszintes, nyereg tetős, cseréppel fedett épület 1913-ban épült fel. Két-két tantermet, ill. tanítói lakást foglalt magába.

Maga a ház egy állami típusterv alapján épült, amelynek kidolgozója Sváb Gyula építész volt. A típustervet Berzenczey Domokos zentai főépítész (később szegedi főépítész) alakította át a helyi, tornyosi igényeknek megfelelően. A tornyosi kivitelezésre az "árlejtésen" (versenytárgyaláson) győztes Gráf Ármin nyert megbízást.

Érdekesség, hogy a e Sváb-féle típusterv alapján ugyanilyen ház épüült fel a muravidéki Vidorlakon (ma: Vidonci). A Berzenczey Domokos által átdolgozott terv alapján három épület is készült: Tornyoson túl Keviben és Zentagunarason is.

Amikor a helybeli iskola kibővítésre került, az épület elvesztette oktatási funkcióját. Az Ady Endre Művelődési Egyesület kapta meg, azóta pedig kulturális, közművelődési feladatokat tölt be. Az egyik tanterméből könyvtár, míg a másikból rendezvényterem lett. Utólag a ház északi oldalához egy nagy méretű színháztermet is csatoltak, amely ma modert fény- és hangtechnikával van felszerelve, így minőségi előadások megrendezésére is alkalmas.

Hála a folyamatos karbantartásnak, az épület ma jó állapotban van.

A leírás adatainak és képeinek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár, www.ertektar.rs