Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,766'
Hosszúság (lon):
E 18° 53,879'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu fölé északnyugaton emelkedő Temetődomb peremén áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu neve leginkább az itt fakadó, kiváló gyógyhatású savanyúvizéről vált ismertté. Az erre épült, egykor híres fürdőjében számos híres ember, így pl. Jókai és Petőfi is megfordult. A vizet már a 19. században palackozták is és tízezerszám szállították még Budapestre is.

A falunak már a középkorban is volt temploma, de ennek sorsáról keveset tudunk. Mai temploma a 18. század első felében épült, barokk stílusban. Az egyhajós, délnyugat-északkelet tengelyű épület szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. Háromszintes hagymasisakos tornya a délnyugati homlokzat elé ugrik. A torony alatt nyílik egyik bejárata, amely fölött egy fali fülkében a védőszent, Nepomuki Szent János szobra látható. A hajóba vezető délkeleti, kőkeretes ajtajú főbejárat fölött a falut mintegy háromszáz éven át birtokló Koháry grófok kőből faragott címere látható.

A barokk keresztboltozattal fedett templomtérben három igényes, 18. századi, fából faragott oltár található. A század második feléből származó főoltár festményén a templom védőszentje látható. Az ezt egykor két oldalról övező remek, Szent Andrást és Szent Miklóst ábrázoló fa szobrokat egy néhány éve lezajlott betörés során ellopták. A hajóban, az északnyugati oldalon a Jézus Szíve, míg a délkeletin a Szűz Mária mellékoltár található.

A templomot övező temetőben számos szép 18-19. századi síremléket, sírkeresztet találunk. Ezek közül is kiemelkedik a templom délkeleti főbejáratához vezető lépcső mellett álló síremlék, amely a szalatnyai fürdőt egykor bérlő Dyrner család tagjait rejti.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., (Dunaszerdahely, 2008.) műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-04 02:34:37
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.