Szent Jakab plébániatemplom

Belterületen, a temetőtől délre.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról fennmaradt első írásos emlék 1156-ból származik. Minden bizonnyal már az Árpád-korban állt temploma is. A pápai tizedjegyzékben (1332-37) plébániaként említik. A középkori eredetű (a műemlékjegyzék szerint 1693-as) templom 1858-ban egy helyi lakos felelőtlensége miatt kigyulladt és az erősen fújó szél miatt a falu jelentős részével együtt porig égett. Az összedőlt templomot ezért le kellett bontani, de itt hányódó, régi faragványai még a laikus szemlélőkben is tiszteletet keltett… A ma is álló, új templom Feigler Gusztáv esztergomi építész tervei alapján épült fel – az egyházmegye jelentős támogatásával – 1865-ben. Az egyhajós, síkmennyezetes templom szentélye sokszög-záródású. Csúcsíves tornya közvetlenül a homlokzatból emelkedik ki, alatta boltíves kapuval. A templom freskói bibliai tárgyúak: az Utolsó Vacsorát, Jézus születését, Jordánban való megkeresztelését, végül mennybemenetelét ábrázolják. A szentélyben álló főoltár képe a templom védőszentjét, Szent Jakab apostolt ábrázolja. A naív alkotás Móser Ferenc helyi nyugalmazott főhadnagy alkotása. A templomépítés korából származik még a többi mellékoltár, valamint az evangélisták ábrázolásával díszített szószék is.

A templom mögött a templomkertben vörös márvány talapzaton vaskorpuszos kőfeszület áll 1889-ből. A templomot körülvevő temetőben több szép 19. századi síremlék található. Itt nyugszanak a Pongrácz nemesi család tagjai, pl. –Pongrácz Lajos (1821-1900) nyugalmazott tábornok, az 1848-49-es szabadságharc egyik hőse, Pongrácz Lajos (1815-1899) író, Hont vármegye alispánja vagy Pongrácz Anna (1817-1891) költőnő is.