Nepomuki Szent János plébániatemplom

A falu É-D-i főutcájának NY-i oldalán, az úttal párhuzamosan, egy kisebb dombon áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település területén a felszín közelében található kősó bányászata minden bizonnyal már a magyarság honfoglalása előtt is zajlott. Szék írott forrásokban való feltűnésekor, a 13. században már kiváltságolt település, lakói sóbányászattal és -szállítással foglalkoznak. A középkorban sókamara is működött a mezővárosban. Középkori eredetű temploma ma is áll a falu központjában, református kézen.
A mai római katolikus plébániatemplomot a 18. század elején a településre érkező ferencesek építették 1753-95 között barokk stílusban. A templom egy hajós, szegmensíves szentélyzáródású, É-D-i hossztengelyű épület, szentélyével É-on. A torony a déli homlokzaton van, négy szintes építmény, 3. szintjén szoborfülkékkel. A toronyaljban van a templom egyik bejárata is. A másik bejárat a nyugati oldalon van, barokk kőkeret övezi. A hajó két szakaszra osztott, a szentély kosáríves diadalívvel kapcsolódik hozzá. A belső teret három nagyméretű ablak világítja meg. A főoltáron Nepomuki Szent János faszobra áll, fölötte klasszicista fa baldachin.
A templom nyugati oldalához csatlakozik az egykori kolostor vályogból készült egy szintes épülete, amely ma plébánia.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.

Bánffy kastély (7.176 km)
Bánffy-kastély (9.951 km)