Pálos kolostor feltételezett romjai

Ukrajna
Régészeti emlék
Komszomolszkaja utca
Pálos kolostor-rom
Rövid leírás:
Az egykori pálos kolostor pontos helye nem ismert, feltételezhetően a gerényi rotundától észak-keletre helyezkedik el. Régészeti feltárás még nem történt.
A történeti adatok szerint a kolostort 1384-ben a homonnai Drugeth János fia, László alapította. A kolostorhoz szántőföldek és szőlőskertek is tartoztak, valamint egy Horgastó nevű halastó is. A kolostorban lévő kápolnát 1521-22-ben Drugeth János özvegye újjáépítette. E kolostor templomában (kápolnájában) 1540-ben temették el Drugeth Istvánt, Ung megye akkori főispánját.
A Drugeth családnak Gerényben kastélya is volt. Építési idejére és helyére szintén csak feltételezések vannak. Valószínűleg a XIV. században épült és a rotunda közelében állhatott. A rotundától észak-nyugati irányban egy dombon feltárt régészeti maradványok láthatók. Néhány történész e romokban vélte megtalálni a gerényi kastélyt vagy az egykori ungvári várat. (De ezek csak feltételezések, bizonyító régészeti ásatás nem történt.)
Janotti Judit