Megújulásunk támogatója:  

Park Szálló

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,458'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,959'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01075
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Calea Republicii 5. (a Calea Republicii és Strada Aurel Lazar utcák sarkán)
Egyéb adat:
Az Orsolya-rend zárdájával átellenben, a Fő utca és Nagysándor József utca kereszteződésében álló telek története az 1700-as évek elejéig követhető nyomon. 1727-ben gróf Csáky Imre váradi püspök a premontrei rendnek ajándékozta azt, templom és konvent számára. A gyakori áradások miatt azonban csak egy kis épület készült el, amelyben 1737-től gyógyszertár működött. 1785-ben gróf Teleki Sámuel tulajdonába került, aki egy barokk palotát épített a korábbi épület helyén. 1833-ban akkori tulajdonosa gróf Rhédey Ádám az emeleti tereket a Bihar Megyei Nemzeti Kaszinónak engedte át, amely 1888-ig működött az épületben, illetve 1863 és 1870 között Kiszel István fényképész műterme is a palotában kapott helyet, annak hátsó részében. Később a Rhédeyek, majd 1909-től a Weiszlovitsok tulajdonába került, akik a földszinten üzlethelyiségeket, az emeleten szállodát alakítottak ki.
Rövid leírás:
A palota az évszázadok során számos átalakításon ment keresztül. A barokk homlokzatot először klasszicizáló stílusban, majd a 20. század elején, a szálloda kialakításakor historizáló neobarokk stílusban építették át, és az addig egyenes záródású, díszítetlen ablakokat volutás, keretelt ablakok váltották fel. A homlokzatokon geometrikusan kiképzett köténydísz, volutákkal díszített egyenes szemöldök, koronázópárkány, növényi ornamentika kapott helyet.
A belső terekben a szecesszió uralkodik, így mindkét bejárat szecessziós stílust követ és a folyosó boltozatán, oldalfalain sűrűn sorakoznak az aranyszínű virág- és levéldíszek, geometrikus díszítmények. Az ablakokat virágcsokrokból álló stukkódíszítés veszi körbe.
A Park Szálló egyediségét épp ezen gazdag díszítése és a viszonylag jó állapotban megmaradt enteriőrje adja, és az épületet ma is belengi a századforduló hangulata.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-20 00:15:45
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.