Megújulásunk támogatója:  

Szent Anna templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,466'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,905'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01074
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Republicii 4.
Egyéb adat:
Az egykori Fő utca és Apáca utca kereszteződésében épült fel az Orsolya-szüzek rendháza a Szent Anna templommal. A rend 1771-ben telepedett le a településen, Szentzy István babolcsai apát és váradi kanonok házat vett számukra egy leánynevelő intézet fenntartására, amelyet később zárdává alakítottak át. A kis fatornyos templom 1773 készült el és 1774-ben szentelték fel. A 19. század közepén a zárdát és a templomot átalakították, illetve a kolostorépület és a templom főhomlokzata gótizáló romanika stílusában átépült. A templom fa tornya helyett kőtornyot kapott, illetve Györffy László nagyprépost három oltárt és egy szószéket készíttetett.
Rövid leírás:
A Szent Anna tiszteletére szentelt templom egyhajós csarnoktemplom. Érdekes gótizáló homlokzatán mérműves, lépcsőzetesen kiképzett oromfalat kapott, amelynek csúcsán háromszögű lezárás látható. Ez a kialakítás megismétlődik a csúcsíves bejárat kialakításával is. A homlokzatot vakmérművekkel keretezett rózsa- és körablakok törik át. A tornyon csúcsíves ablakok tagolják.
A templom belsejében az előtér dongaboltozattal fedett, amely fölött az orgonakarzat emelkedik. Két oldalán Nagy Szent Gergely és Szent Ágoston szobrai kaptak helyet. A hajó csehsüveg boltozattal fedett, míg a szentélyben fiókos dongaboltozat található.
Oltárai közül a főoltár Joachim, Anna és Szűz Máriát ábrázolják, szoborfülkéiben Szent Borbálával, Szent Józseffel és Szent István vértanúval. A jobb oldali mellékoltár Szent József halálát jeleníti meg, míg a bal oldali az Utolsó vacsorát.
A szentély üvegablakain Szűz Mária, míg a hajó boltozatán Mária mennybemenetelét ábrázoló freskók láthatók. A templomban ezen utóbbi az egyetlen figurális falkép, a többi részen barokkos növénydíszek jelennek meg.
Az épület geometrizáló neogót stílusa a váradvelencei Szűz Mária szeplőtelen fogantatása plébániatemplomhoz és az újvidéki református templomhoz hasonlít.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-21 22:42:48
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.