Megújulásunk támogatója:  

Premontrei, egykori pálos templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,600'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,883'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-A-01040
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Ciorogariu Roman 14
Egyéb adat:
A pálos rend már megalakulása után pár évtizeddel jelen volt a váradi egyházmegyében. Nagyváradon a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelt templomuk1741-ben épült, amely a régió egyik legjelentősebb barokk művészettörténeti emléke. A rend 1786-ban kitelepült a városból, levéltáruk pedig elpusztult. Az ekkor még befejezetlen épületet raktárként használták. 1808-ban vette át a premontrei rend, akik azóta is használják a templomot. Tervezője Vép Máté pálos atya lehetett, akit Csáky Miklós püspök az új székesegyház megtervezésére hivatott Nagyváradra.
Rövid leírás:
Nagyvárad Olaszi városrészében épült templom szentélye délre néz. Az egyhajós, két homlokzati tornyos templomhoz nyugatról csatlakozik a rendház épülete. Viszonylag egyszerű kialakítású homlokzatán a bejárat két oldalát toszkán háromnegyedes oszlopok határolják, amelyek az emeleten is megismétlődnek. Tornyait lapos sátortető borítja.
Belső terében korintoszi fejezetes pillérpárok állnak, amelyek a csehsüvegboltozatot tartják, amely a szentélyben is folytatódik. A szentély boltozatán gipszornamentika látható, négy sarokban négy alak, amely megismétlődik az orgonakarzat mellvédjén is.
Értékes elemei a templomnak a szerzetesek által faragott tölgyfapadok és azok domborműves virágdíszei, a vakablakot eltakaró faragványok és az orgonakarzat rokokó rácsai.
Korabeli oltárai nem maradtak meg, a ma láthatók már a premontrei rend megrendelésére készültek, mellékoltárait 1808-ban állíttatták. A Fájdalmas Szűzanyának szentelt főoltárt Mezey Lajos festette 1841-ben.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-21 06:21:35
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.