Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 38,356'
Hosszúság (lon):
E 24° 42,919'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Erdőcsinád (Pădureni) falu Maros megyében Marosvásárhelytől északkeletre. Temploma a 18. század utolsó másfél évtizedében épült, egy korábbi, omladozó, rossz állapotú templom helyébe. Patrónusa erdőcsinádi Szutsáki Ferenc és neje magyargyerőmonostori Kabos Klára volt. Az említett kegyúr bőkezűségének a bizonyítéka még a régi templom számára készített, később az új templomba áthelyezett szószékkosár is. Az 1761-ben készült virág ornamentikával, feliratos címeres mellvéddel díszített szószékkosár alkotója Sípos Dávid volt.

Az egyterű, tágas toronnyal ellátott templom, mint a megbízási szerződésből is kiderült a sáromberki templom mintájára készült. Egységes szép, harmonikus belső kiképzése az erdélyi rokokó enteriőrök legszebbjei közé sorolja. Három templom, pontosabban a nagyercsei, a marosvécsi és az erdőcsinádi templom az, ahol az épület, a belső stukkós díszítés, valamint a berendezés érintetlen, egységes rokokó belső teret alkot. Kimagasló, az erdélyi templomberendezések között egyedülálló faragott bútorzat díszíti mindhárom templomot. Noha csak az erdőcsinádi berendezésen örökítette meg a nevét a készítő mester, stílusában mindhárom templom faberendezése, amelyhez a pókakereszturi templom átfestett padmellvédjeit is hozzásorolhatjuk, egyazon mester/műhely alkotásai. A mesternevet az egyik erdőcsinádi stallum hátlapja őrzi: „Ezen székeket tsinálta N: Ertsében lakó barátosi Balogh Mihály A: 1788. Szabó Ferenc curat.”

A szószékkorona és úr asztala felületét a kő szószékkosárral, illetve a szemközti padmellvéd pilaszterével együtt lemázolták. Az 1801-ben készült úrasztalának egyik faragott feliratos táblácskáját másodlagosan a szószékfeljáró melletti padmellvédre erősítették fel. Az értékes faberendezés szerkezete meggyengült, faanyaga rovarfertőzött, díszítései hiányosak, töredezettek.

A Teleki László Alapítvány által megszervezett beavatkozás során a faberendezés szakaszos restaurálásával Erdély egyik legszebb késő barokk – rokokó templombelsője válik láthatóvá. A munkálatokat a Fornax Kft,, Mihály Ferenc végzi.

A leírás forrása: www.romerterv.hu A fotó forrása: mapio.net
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-27 16:08:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.