Megújulásunk támogatója:  

Teleki-kripta


A képek forrása: bbb / Panoramio

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 40,334'
Hosszúság (lon):
E 24° 39,834'
Védettség van?
nem
Típus:
Síremlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a falutól és vasútállomásától keletre lévő domb oldalában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu és annak a Maros partjához közel álló vára a 17. század közepén jutott a később római szent birodalmi grófi címig jutó, széki Teleki család birtokába. A középkori várat előbb gr. Teleki Mihály reneszánsz várkastéllyá építtette át, majd a 18. század végén, kb. 20 éves munkálatok nyomán felépült a ma is álló, későbarokk kastély. Fokozatosan Gernyeszeg vált a Telekiek legfontosabb székhelyévé.

A család tagjai több helyszínen is temetkeztek a faluban. A birtokszerző Teleki Mihály és felesége pl. a mai református templomban nyugszanak.

A falun kívül, a domboldalon a 19. században épült meg a Teleki-kripta. Felszín fölötti része egy piramisra emlékeztető, háromszögű oromzat. Az ebbe vágott, pilaszterek és díszes párkányzat által övezett, szegmentíves ajtón eresztül lehet lejutni a föld alatti kriptatérbe. A kripta homlokzatán a \"SÍRBAN NINCS FÁJDALOM, NINCS ÉLET 1876\" felirat olvasható.

A 2. világháború vége felé, a front közeledtével a Telekiek szovjet hadsereg elől menekülve elhagyták Gernyeszeget és csak 1945-ben térhettek ide vissza. Az eltelt idő (néhány hónap) alatt mind a kastély, mind pedig a kripta szörnyű pusztításon ment keresztül. A német, magyar, szovjet és különösen a román katonák, és utánuk a falu fosztogató lakossága a puszta falakon kívül gyakorlatilag mindent megsemmisítettek. A kriptát és benne minden egyes koporsót is feltörték, a halottakat kirabolták, meggyalázták.

Ma a kripta viszonylag rendezett állapotban van és a kastélyt ma újból tulajdonló Teleki családdal egyeztetve látogatható.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2013-06-01 15:25:56
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Teleki-kastély (1.448 km)
Teleki-kastély (3.902 km)
Teleki-kripta (4.002 km)
Zichy-kúria (4.343 km)
Teleki-kastély (4.645 km)