Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 22,810'
Hosszúság (lon):
E 22° 7,417'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kiskereki 80. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Szatmárnémeti főútvonalon fekvő település első írásos említése 1220-ból származik Kerequi néven, majd 1333-ban Eghazaskerequi, 1454-ben Felsewkereky, Alsokereky, 1479-ben pedig Naghkereky, Kyskereky néven szerepel. Az Ér kanyargó ágai között, a dombok lábánál megtelepedett falu a középkorban Egyházas- vagy Nagykereki és Felső vagy Kiskereki nevű részekből állott, innen a sokféle megnevezés. A település neve a magyar régies kerek erdő főnév -i képzős származéka. A Kis- előtag a Nagykerekitől való megkülönböztetésre szolgál.

A templomot 1802-ben építették, klasszicizáló későbarokk stílusban, tornya 1817-ben készült el, portikusza pedig 1858-ban. A szabadon álló, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, északi homlokzata előtt áll a torony, amelyet a hajóval egyetemben magas lábazat vesz körül. Az épület lizénás-tükrös díszítésű.

Mind a tornyot, mind a hajót magas lábazat veszi körül és lizénás-tükrös díszítésű. Toronyalatti egyeneslezárású ereszes bejárata fölött hosszúkás ovális ablak. A toronyra futó koronázópárkány fölötti tükörben kerek világítóablak. A felső emelet mind a négy oldalán félköríves lezárású, zsalugáteres ablakok, egyenes szemöldökkel és könyöklőpárkánnyal. Toronysisakja alatt barokkos óraíves koronázópárkány. A főhomlokzaton, a torony két oldalán egy-egy kerek világítóablak. A hajó ablakai félköríves záródásúak. Nyugati oldalán barokkos pártázatú portikusz kapcsolódik. Déli végében is vágtak egy ajtót, melynek homlokzatán két szegmensíves ablak áll.

A hajó síkmennyezetű. Karzatát lefelé vastagodó faoszlopok tartják. Barokkos szószéke a nyugati fal mellett áll. A templomban található egy építési emléktábla is.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 13:05:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.