A kép forrása: viucsa / Panoramio
Ukrajna
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Kaszony
Egyéb adat:
Mezőkaszony, az egykori mezőváros (oppidum) a Vécke patak völgyében fekszik. A települést az 1332-35 között készült pápai tizedjegyzékben említik először KOZUN néven. A falu lakói a 16. század derekán tértek át a református hitre.
Rövid leírás:
A refomátussá lett gyülekezet 1552-ben foglalta el a falu szőlőhegyén álló nagyméretű, eredetileg Szt. László tiszteletére szentelt későgótikus templomot. A későközépkori periódus részleteit a déli és a nyugati profilírozott és csúcsívben záródó kőkeretes kapuk, valamint a nyugati torony részletei őrzik leginkább. Az épületet azóta több alkalommal is jelentősen átalakították. A 17. század derekán reneszánsz jellegű berendezést és kazettás mennyezetet készítettek. E periódus tanúja az 1642-es évszámmal datált szószékkorona. A templomot 1766-ban megújították, 1780-ban pedig barokk berendezés készült. A legutolsó, egyben legátfogóbb felújításra 1822 és 1828 között került sor. Ekkor bontották el a sokszögzáródású szentélyt, hogy helyére a ma is látható hatalmas, félkörrel záruló térlezárás készüljön. A berendezést és a karzatot ismét újrakészítették, s ebből az időből származik a csehsüveg geometriájú faboltozat is.
sebijo