Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 23,141'
Hosszúság (lon):
E 21° 54,445'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő utca mentén, annak északi oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagygéres (Veľký Horeš) felső-bodrogközi település, a mai magyar-szlovák államhatár mentén terül el, Királyhelmectől 5 km-re délnyugatra. A falu templomáról első említést 1438-ból találunk, amikor már kőtemplom állt a faluban, minden valószínűséggel a mai református templom helyén.

A református templom elődjét 1822-ben lebontották, mivel az szűknek és gyengének bizonyult, állapota megromlott. A mai, csehsüveg-boltozattal fedett, egyhajós, nyugati tornyos templom 1865-ben épült.
A templom boltozatán néhány éve repedések jelentek meg. Ezek azóta már láthatóan nagyobbodtak is, a templom külső falai vízmértékkel mérhetően a belső támpillérek helyén kifelé dőlnek, a tartószerkezeti vizsgálat során kiderült, hogy a hevederívek profiljában már húzóerők jelentek meg.

2016-ban sürgősségi beavatkozásként a templom szerkezetének megerősítése volt a cél, vonóvasak beépítésével. A munkát műemlékvédelemben jártas kivitelező cég végezte, statikai szakvélemény alapján, építész és szerkezettervezői helyszíni felügyelet mellett. A Rómer Flóris Terv 2017. évi nyílt pályázat támogatása a hajó tetőszerkezetének festésére, csatorna festésére továbbá a fa szerkezet impregnálására gombamentesítésére lett felhasználva.

A leírás forrása: www.romerterv.hu Kép: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-30 19:56:20
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.