Ukrajna
Palágy központjában
Egyéb adat:
Palágykomoróc két falu – a középkori eredetű Palágy és Komoróc – egyesüléséből jött létre. A helység Ungvártól 15 km-re délnyugati irányban a Latorca és az Ung folyó között terül el.
Rövid leírás:
A falu közepén emelkedő dombon álló románkori eredetű református templomot a 13. század második felében építették Szent Mihály tiszteletére. Szentélyét a 15. században lebontották, s a négyszög alaprajzú hajóhoz azzal azonos szélességű, a nyolcszög öt oldalával záródó gótikus szentélyt csatlakoztattak. A templom nyugati végében álló négyszögű torony a homlokzati falra és a két földszinti zömök oszlop által tartott kegyúri karzatra támaszkodik. A hengeres oszlopokra és az oldalfalakra három ívvel támaszkodó karzat emeletén a folytatódó toronyfal félköríves nyílással könnyített. (E toronymegoldással azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló található a környék több településén. Ilyen a felsőregmeci, a csarodai, a bodrog¬szentesi és a nagytoronyai templomok tömegalakításának egykori és egykorú kialakítása.) A toronytest tető feletti részén, annak mind a négy oldalán román ikerablakok láthatók. A 18. századi toronysisak galériás, csúcsos, négy fiatoronnyal. A templomot 1617, 1650, 1729, 1791 és 1895-ben renoválták. A kisebb átalakításokkal is járó beavatkozások ellenére sikerült napjainkig az épület egységét megőrizni. A templomban két kripta található. 1571-ben itt helyezték örök nyugalomra Szalay Ferencet, Bereg megye főispánját, kisvárdai várkapitányt. Egy emlékkövön ma is látható a Szalay család címere. Itt temették el gróf Buttler Jánost is, akinek nevét Mikszáth Kálmán Különös házasság c. regénye tette ismertté. A templom 1575 óta szolgálja a református egyházat. 2009-ben a belső felújítást megelőző falkutatás során, művészettörténeti szempontból is jelentős falkép-töredékeket tártak fel a hajóban, közöttük a legkorábbi Szent László legenda-ábrázolások egyikét. A falkép abból a szempontból is unikális, hogy a karzatmellvéden található.
sebijo