Ukrajna
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Rövid leírás:
A templom a XV. században épült. A reformáció kezdetén ideiglenesen a protestánsoké lett, de 1546-tól ismét a katolikusok használhatták. Egyhajós, a hajónál keskenyebb záródású szentéllyel, nyugati homlokzata előtt négyzetes torony áll. Szentélyét keresztboltozat, hajóját csehsüveg boltozat zárja. A XIX. században a templomhoz északról sekrestyét és oldalhajót építettek. Egy XVIII. századi forrás szerint, a szentélyben középkori falfestések vannak, de feltárásuk még nem történt meg. (Korábbi kutatásaimban egy érdekességet fedeztem fel: az ungvári középkori vártemplom felújításáról egy 1772-ben, Simmeth József kőművesmester által készített tervrajzot találtam. Ez a felújítás nem valósult meg, a vártemplomot teljesen lerombolták és földdel betemették. Ugyanezen építőmester 1772-ben készített terve alapján azonban a császlóci templomot barokk stílusban felújíthatták.) Mai alakját a templom a XX. századi átalakításokkal nyerte el.
A templom egyik érdekessége a XIX. században épült kőkerítés, amelynek fülkéiben elhelyezett 14 stáció festett szobrai Krisztus keresztútját jelenítik meg.
Janotti Judit