Megújulásunk támogatója:  

Somsics-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 23,696'
Hosszúság (lon):
E 24° 42,444'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-A-A-15625
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagykend 200. szám, külterületen, a falutól és az országút nyugatra.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település Marosvásárhelytől 27 km-re található a Segesvárra tartó főúton. A falu közigazgatásilag Balavásárhoz tartozik. A Somsics-kastély külterületen, a falutól nyugatra, egy a dombtetőn áll, ahová a falu bejárata előtt felkanyarodó köves út vezet. A birtok a rendszerváltás után a Kendi Társulás tulajdonába került, mely ezelőtt néhány évvel bekövetkező felbomlásáig használta az ingatlant.

A grófi család leszármazottai néhány évig pereltek az ingatlanért, de igazából nem magát a kastélyt akarták, hiszen az már szinte teljesen tönkrement, inkább pénzbeli kártérítést szerettek volna. Nem tudni, mi lett a per kimenetele, az biztos, hogy a társulás most el szeretné adni és vásárlók is bőven akadnának: brókercég, magánszemély, magyar és román nemzetiségű egyaránt. Arra azonban, hogy a helyi önkormányzat megvegye, és valamilyen közösségi célt szolgáljon, nincs lehetőség.

Állítólag 1940-ben, mikor újra “magyar világ” lett, az országhatárt a Küküllő mentén kellett volna meghúzni, így Nagykend azon kívül esett volna. De mivel a Magyarországon jelentős közéleti szerepet betöltő Somsics grófnak itt birtoka volt, sőt, felesége és gyermekei itt éltek, kérésére kivételt tettek és a határt Nagykend után húzták meg.

A birtokon megmaradt valamikori gazdatiszti lakásban egy hatalmas széf található, több szobában még az eredeti padló látható, a falakat borító mészrétegek alatt színes festés található arany mintával.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-05-08 17:00:04
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Rhédey kastély (10.702 km)