Sonnenberg-ház

A kép forrása: wikipedia.org
Szerbia
Đuro Đaković utca 3.
Rövid leírás:
Az Észak-Bácska legjelentősebb városának számító Szabadkán az 1867-es Kiegyezéstől az I. Világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Szabadka egyedi, eklektikus, ill. kiemelkedően értékes szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

Még a szecessziós emlékekben bővelkedő városrészben is kiemelkedő jelentőséggel bír a Sonnenberg Salamon megbízásából, Strassberger Izidor és Gombos Lajos által 1910-ben tervezett, három szintes bérház. A harmonikus épületarányok, a már messziről látszó, a Zsolnay-gyárból kikerült, zöld tetőcserepek, a homlokzat nagy felületét borító, színes, szintén Zsolnay kerámiák a magyarországi szecesszió kiemelkedő elemévé emelik a házat.

A gyönyörű épületben ma Magyarország Konzulátusa működik, így csak hivatali időben látogatható.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)