Szabadka Vidéki Kereskedelmi Bank

A kép forrása: vajdasag.rs
Szerbia
Korzó 4.
Rövid leírás:
Az Észak-Bácska legjelentősebb városának számító Szabadkán az 1867-es Kiegyezéstől az I. Világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Szabadka egyedi, eklektikus, ill. kiemelkedően értékes szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A Szabadka központjának több, máig meghatározó erejű épületét, így pl. a monumentális Városházát, ill. a zsinagógát is tervező, hírneves, fővárosi építész páros, Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-ben készítette el a kereskedelmi bank tervrajzait. A az ék alakú saroktelken álló, \"L\" alaprajzú, három szintes, szecessziós stílusú épület nagy belmagasságú földszintjére bankfiókot és éttermet helyeztek, míg az emeleteken bérlakások kaptak helyet. A mozgalmas, aszimmetrikus homlokzat síkját több, az első emeleten konzolosan kiugró felület töri meg. A homlokzatokon gazdagon jelennek meg a Zsolnay-gyárból származó, színes kerámiadíszek, különösen az emeleti ablakokat keretező sávban, ill. a főpárkányon. Bankról lévén szó, a homlokzaton megjelenik a funkcióra utaló, elmaradhatatlan méhkas-ábrázolás is. A Korzó felőli főkapu, ill. a 2. emeleti ablakok növényi ornamentikája kalotaszegi motívumokat alkalmaz.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)

Kb. másfél évesek a képek. A lebontott színház melletti épület.