Süvete vára

Cím:
A falutól É felé, Jolsvatapolcára tartó országút NY-i oldalán emelkedő 2 nagy domb közül a nyugatabbra lévő csúcs, a Mutnok (szlovákul: Murik) hegy tetején található. Megközelíteni legegyszerűbben a süvétei templomnál É felé induló földúton lehet.
Rövid leírás:
A várról oklevél nem maradt fent. A hagyomány huszita őrtoronyként emlegeti, ám ez maradványait látva kizárható. Alaprajza, meglévő falai alapján egyértelműen Árpád-kori vár. Történelme igen rövidre szabott, hiszen a 14. században már biztosan romos volt. A terület a tatárjárás előtt a Zách nemzetség kezén volt, valószínűleg ők építtették az erődítményt.
A vár ovális fallal körített, központjában 8x8 m-es öregtoronnyal. Ennek 2 m széles alapfalai már alig láthatóak. A körítőfal viszont 1 m magasan még felfedezhető. A falon kívül kettős sáncerődítés volt (kivéve a nyugati oldalt, ahol csak egy sánc volt), ennek nyomai is észlelhetők.

Czékus-kastély (4.006 km)