Szent Anna kápolna

A fotó készítője: Barna Gábor

A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
Kápolna
A falu déli végében a temetőben.
Az Árpád-kori eredetű faluról a fennmaradt írott források először a 13. században tesznek említést.

Ebből az időből, a 13. század első feléből származik kőből épült kápolnája is. A 9,7 m átmérőjű kör alaprajzú, apszis nélküli épületet ma kúpos, zsindellyel borított tető fedi. Az épületet a 18. században átalakították. Ekkor készült új, kis, fából ácsolt előépítménnyel is védett bejárata a nyugati oldalon, illetve ekkor vágták kis méretű, ovális ablakait is. Festett kazettákkal díszített, sík mennyezete a rajta olvasható felirat szerint 1758-ban készült - ez természetesen nem a templom, hanem a famennyezet készítésének ideje!

A ma az evangélikus vallású falun kívül, a temetőben, rendszeres használaton kívül álló, értékes műemlék épület fontos búcsújáró helye a vidéknek. Védőszentje, Szent Anna a barokk kor egyik népszerű szentje. A környék a szlovák-magyar nyelvhatáron áll, így a búcsús szentmisék gyakran magyar nyelven is elhangzanak. (1945, a Stósz-környéki német ajkú lakosság elüldözése előtt német nyelvű misék is voltak itt.)

Az erősen leromlott, megrepedezett falú épületet 1977-ben kutatták, majd 2008-2010. között igényes műemléki helyreállítást végeztek itt a szlovák kormány támogatásával.

A leírás forrása: bucsujaras.hu ill. apsida.sk

Süvete vára (2.734 km)