Megújulásunk támogatója:  

Szemerja falu régi központjának épületei

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 51,400'
Hosszúság (lon):
E 25° 46,400'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-a-B-13088
Típus:
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Az Erdő utca - Dózsa György utca - Budai Nagy Antal utca - József Attila utca - Csizma utca által határolt területen
Egyéb adat:
Kovászna megyében a Szemerja-patak völgyében fekvő falu, 1880-ban egyesült Sepsiszentgyörggyel. A középkorban mint Szent Mária Asszony falvát ismerték a települést.
Rövid leírás:
Szemerja települése már az 1333-as tizedjegyzékben is szerepel, egyházas helyként említik. A középkortól a 19. századig unitárius volt lakosságának jelentős része. A falut a 16. századig szabadrendű székelyek lakták, amely a székely felkelés után változott meg, és jelentős részben jobbágysorba kényszerültek. A következő jelentős esemény a 17. századi török dúlások voltak, amikor a falu lakossága Erdővidékre menekült. A megnyugvás ideje a következő évszázadokban sem jött el, a 18. században a Rákóczi-szabaságharc, majd a járványok szedtek újabb áldozatokat Szemerja lakosainak sorából.

A viszontagságok ellenére mégis megmaradt egy egységes falukép és szerkezet. Az írott forrásokból a 18. század elejéig lehet visszakövetkeztetni Szemerja korábbi megjelenésére. A nemesi udvarházak a 18. század közepéig fából épültek, és zsindellyel fedték tetejüket, míg a csűröket, istállókat, lakóházakat zsúppal fedték. A 18. század második felétől a nemesi udvarházakat már kőből építik, akárcsak az új paplakot.

Számos gazda foglalkozott a településen dohánytermesztéssel, amelynek hatására a 18. század végén Sepsiszentgyörgyön dohánygyárat építettek.
A két település fejlődése maga után hozta egyesülésük gondolatát is, amely végül 1880-ban következett be.

A ma műemléki övezetben már nem áll az első templom, mindössze egy 1856-os évszámot viselő kőlap maradt meg belőle, néhány sírkővel. Ma is áll számos népies barokk stíluselemeket magán viselő lakóház, mint a Nagy-Bogáts-kúria, két Bora-lakóház és egy a település központjában levő Büdöskút mellett. Az egyik újonnan rendbe hozott épület a Serestéj-ház (http://www.muemlekem.hu/magazin/balsorsu_muemlekek_balja_2011_jeloltek), melyről a kutatások kiderítették, hogy ez az egyik legrégibb kúria a környéken.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-07-26 10:44:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Serestéj-ház (0.245 km)
Nagy kúria (5.667 km)