Megújulásunk támogatója:  

Szentkereszty-kastély

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 53,809'
Hosszúság (lon):
E 25° 47,023'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-a-A-13128
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Árkos 493. szám, a falu délkeleti szélén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu déli szélén, nagy kiterjedésű parkban áll a mai, többszörösen átépített állapotában neobarokk és neoreneszánsz elemeket mutató, képét a 19-20. század fordulóján elnyerő, emeletes Szentkereszty-rezidencia.

Az épület magja minden bizonnyal az 1770-es években a Benkő család által birtokolt, földszintes kő udvarház lehetett, amely először a Daniel, majd a gróf Kálnoky család birtokába került. Végül házasság útján báró Szentkereszty Zsigmond szerezte meg. Az 1848-as tevékenységéért börtönt is szenvedett Szentkereszty a házat egy 10 lakosztályos, 39x15 méteres kastéllyá építtette, bővíttette. Fia, Béla az 1890-es évek elején újabb jelentős átalakítást hajtott végre Árkoson. Fort Sándor budapesti műépítész tervei szerint létrehozták a mai, emeletes, historizáló stílusú épületet.

A kastélyt a román állam 1945-ben \"államosította\", az egykor gazdag belső berendezés és a számos műkincs megsemmisült, ill. eltűnt belőle. Az 1980-as években belülről jelentősen átalakították, a román kommunista diktátor, Nicolae Ceauşescu számára luxusvillát alakítva ki benne. Ma a helyi művelődési központ működik benne.

A kastély melletti kis, téglalap alaprajzú, belül boltozott kápolnát gróf Kálnoky György és felesége, gróf Haler Anna építtette az 1840-es évek elején, Szent György tiszteletére.

A kastélyt 9 hektáros angolpark veszi körül, melynek leírások szerint egykor létező kerti építményei (grotta, svájci ház, mulató torony, stb.) közül mára alig maradt valami, leginkább csak a tó mutatja eredeti alakját. Az egykor igen gazdag dendrológiai parkban még ma is kb. 100 különféle faj egyedei élnek.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-05-01 16:39:52
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.