Megújulásunk támogatója:  

Szemináriumi templom


Forrás: wikipedia.org
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,387'
Hosszúság (lon):
E 21° 56,360'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01069
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Traian tér, 11 szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A templom romantikus stílusban épült 1858-ban, tervezője és kivitelezője is ismeretlen, a sorozatos felújítások és átalakítások miatt inkább már csak történelmi beccsel bír.
A szemináriumi templom elődje 1772-ben épült fel egy 14. századi római katolikus istenháza helyén, amelyet a váradi jezsuiták használtak. A rend Váradról való távozása után, javait a görög katolikusok kapták meg, II. Lipót 1792-ben adta át az unitusok papneveldéjének. A templomot Szaniszló Ferenc római katolikus püspök 1858-ban újjáépítette, Szent György vértanú tiszteletére szentelték fel. A templom tornya a délre néző főhomlokzat része, abból enyhén kiugrik. A tornyot a hajó koronázópárkányánál félköríves ívsoros övpárkány tagolja, alsó részét lizénák díszítik, a felsőt pedig tükörmélyítésű pilaszterek szegélyezik. A keleti oldalhomlokzatot lizénák szabályosan osztják fel, mindegyikben félköríves ablakokkal.
A nagyváradi görög katolikus szeminárium templomát ez idő tájt az ortodox egyház használja. A templombelső csehboltozású, az ortodox rítusnak megfelelően alakították ki. B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-04 22:26:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.